Kamica Żółciowa – przyczyny, objawy oraz żywienie

Kamica żółciowa jest to choroba dotykająca coraz to większą rzesze ludzi. Przebiegająca bez objawowo daje o sobie znać w najmniej spodziewanym momencie

Kamica żółciowa jest to choroba dotykająca coraz to większą rzesze ludzi. Przebiegająca bez objawowo daje o sobie znać w najmniej spodziewanym momencie. Do jej powstania prowadzi zastój żółci. Ogólnie rzecz ujmując żółć składa się z cholesterolu, kwasów żółciowych oraz lecytyny, w przypadku nieprawidłowego składu substancji, cholesterol łączy się z solami wapnia tworząc złogi w pęcherzyku oraz drogach żółciowych.
Do najczęstszych przyczyn wystąpienia kamicy żółciowej należy otyłość, cukrzyca, zbyt duża ilość cukru w diecie, zbyt mała ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, nieregularne spożywanie posiłków, niedobór błonnika, nadmiar tłuszczy pochodzenia zwierzęcego.
Choroba prowadzi do wystąpienia ataku kolki żółciowej, któremu towarzyszą wymioty, wzdęcia, zatrzymanie stolca i gazów.
Dieta w tym przypadku powinna ograniczać tłuszcz zwierzęcy. Rezygnujemy z tłustych wędlin, sosów, wieprzowiny, tłustych ryb, smalcu, ciast, jaj. Ponad to staramy się ograniczyć produkty smażone, pieczywo, konserwy, alkohol, sery typu „Feta”, warzywa kapustne, owoce marynowane.
Produkty wskazane to: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, chudy nabiał, indyk, kurczak, pstrąg, ryż, kasza jęczmienna. Dietę staramy się wzbogacić o młode warzywa ( dynia, cukinia, pomidory bez skóry, ziemniaki) oraz owoce (cytrusy, banany, brzoskwinie, jagody.). Zwiększamy podaż witamy C, która będzie działać przeciwzapalnie.
Obecność kamieni żółciowych w pęcherzyku oraz w drogach żółciowych można stwierdzić wykonując badanie RTG oraz USG, natomiast najwłaściwszym sposobem leczenia jest laparoskopowe usunięcie pęcherzyka żółciowego wraz ze złogami.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Zdrowa dieta urody Ci doda! Kondycja włosów a dieta Zdrowe muffinki dyniowe Wegański chlebek bananowy - bez mąki, jajek i mleka Cytrusowa moc! Batatowe love - czyli bezglutenowe kotleciki z batata Wegańskie Rafaello bez pieczenia 6 AFRODYZJAKÓW na WALENTYNKI i nie tylko… Sól nie taka straszna. Regulamin konkursu "DIETA MIND" DEKALOG zdrowego odżywiania Trenerki Zdrowej Diety Graviola – właściwości, które warto znać! Torcik Mars w bezglutenowej wersji Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jadł jajka? (WIDEO) 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię Co się stanie, jeżeli będziesz jeść jedną łyżkę chia dziennie? (WIDEO) Nawadnianie u osób aktywnych i sportowców Dlaczego warto jeść mięso z perliczki? Wyjaśniamy Dlaczego nie należy smażyć ryby na oleju słonecznikowym? Wyjaśniamy Pod jaką nazwą producenci żywności ukrywają w swoich produktach glutaminian sodu? (WIDEO) Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem OWOC ŻYCIA - czy wiesz jaki to ? Substancje, których powinniśmy unikać po 30. roku życia Przepis na koktajl proteinowy

Popularne w tym tygodniu:

Zdrowe koktajle - korzyści, przepisy Awokado – właściwości, kalorie Pestki słonecznika – właściwości Kasza gryczana – zalety i wartości odżywcze Kiszona kapusta – dlaczego warto jeść kiszonki