Kamica żółciowa - przyczyny i objawy. Dieta przy kamicy żółciowej
KAROL KLIMCZYK • dawno temuKamica pęcherzyka żółciowego to choroba dotykająca coraz to większą rzeszę ludzi. Przebiegająca bezobjawowo daje o sobie znać w najmniej spodziewanym momencie.
Do jej powstania prowadzi zastój żółci. Ogólnie rzecz ujmując, żółć składa się z cholesterolu, kwasów żółciowych oraz lecytyny. W przypadku nieprawidłowego składu substancji cholesterol łączy się z solami wapnia, tworząc złogi w pęcherzyku oraz drogach żółciowych.
Kamica żółciowa — przyczyny
Do najczęstszych przyczyn wystąpienia kamicy żółciowej należy: otyłość, cukrzyca, zbyt duża ilość cukru w diecie, zbyt mała ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, nieregularne spożywanie posiłków, niedobór błonnika, nadmiar tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
Kamica żółciowa — objawy
Choroba prowadzi do wystąpienia ataku kolki żółciowej, któremu towarzyszą wymioty, wzdęcia, zatrzymanie stolca i gazów.
Kamica żółciowa — dieta
Dieta w tym przypadku powinna ograniczać tłuszcz zwierzęcy. Rezygnujemy z tłustych wędlin, sosów, wieprzowiny, tłustych ryb, smalcu, ciast, jaj. Ponadto staramy się ograniczyć produkty smażone, pieczywo, konserwy, alkohol, sery feta, warzywa kapustne, owoce marynowane.
Produkty wskazane to: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, chudy nabiał, indyk, kurczak, pstrąg, ryż, kasza jęczmienna. Dietę staramy się wzbogacić o młode warzywa (dynia, cukinia, pomidory bez skóry, ziemniaki) oraz owoce (cytrusy, banany, brzoskwinie, jagody). Zwiększamy podaż witamy C, która będzie działać przeciwzapalnie.
Obecność kamieni żółciowych w pęcherzyku oraz w drogach żółciowych można stwierdzić, wykonując badanie RTG oraz USG, natomiast najwłaściwszym sposobem leczenia jest laparoskopowe usunięcie pęcherzyka żółciowego wraz ze złogami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze